Formularz wyszukiwania

Jesteś tutaj:

Główna treść strony

„Mam bzika na punkcie zdrowego odżywiania”

Data: 21.11.2016 r., godz. 06.45    2105
„Mam bzika na punkcie zdrowego odżywiania” to projekt edukacyjny realizowany przez Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Jasieńcu w ramach Rządowego programu na lata 2014-2016 „ Bezpieczna i przyjazna szkoła”.
„Mam bzika na punkcie zdrowego odżywiania” to projekt edukacyjny realizowany przez Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Jasieńcu w ramach Rządowego programu na lata 2014-2016 „ Bezpieczna i przyjazna szkoła”. Projekt skierowany jest do uczniów, rodziców i pracowników Publicznego Gimnazjum w Jasieńcu dotyczący kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych uczniów poprzez praktyczną naukę przygotowania pełnowartościowych posiłków, zwiększenia kompetencji rodziców, nauczycieli, personelu szkoły w kwestii prawidłowego żywienia, zmiany przekonań i postaw dorosłych dotyczących zdrowego żywienia dzieci i młodzieży.

Projekt obejmuje przeprowadzenie różnorodnych działań na rzecz zmiany postaw i nawyków żywieniowych uczniów oraz ich rodziców .

W wyniku realizacji projektu uczniowie poszerzą swoje umiejętności dotyczące zagadnień związanych z problematyką zdrowego odżywiania.

Poprzez promowanie lokalnych zdrowych produktów, promowanie zasad zdrowego żywienia i zbilansowanej diety Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Jasieńcu staje się promotorem i liderem zmian w środowisku lokalnym w kwestii zdrowego odżywiania.

W ramach projektu sukcesywnie odbywać się będą:
- prelekcja dla uczniów gimnazjum nt. zasad zdrowego żywienia w oparciu o obowiązujące przepisy i wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie norm żywieniowych uwzględniające wiek rozwojowy i specyficzne potrzeby żywieniowe, promocję produktów lokalnych.
- konkurs dla uczniów gimnazjum „Mój nowy zdrowy posiłek”.
- warsztaty praktyczne dla uczniów klas pierwszych gimnazjum. Dzięki udziałowi w warsztatach uczniowie poznają poszczególne grupy składników pokarmowych. Poznają ich wpływ na poszczególne funkcje organizmu oraz zagrożenia płynące z powstawania niedoborów pokarmowych. Młodzież, podczas zajęć pozna alternatywy dla niezdrowych produktów i nauczy się samodzielnie tworzyć łatwe, zdrowe i wartościowe potrawy. Dzięki kulinarnym eksperymentom uczniowie przekonają się o szkodliwości wysoko przetworzonych produktów spożywczych, tj. chipsy, napoje kolorowe, barwione i aromatyzowane sztucznie słodycze, produkty fasfoodowe.
-„Festyn zdrowej żywności i potraw promujących lokalne produkty
i tradycje”.

Podczas festynu odbędą się :
• rozstrzygnięcie konkursu "Mój nowy, zdrowy posiłek",
• przedstawienie "Zdrowy czerwony kapturek",
• konkurs kulinarny pt. "Zdrowe przekąski",
• rozgrywki sportowe,
• festiwal piosenek o zdrowiu w wykonaniu uczniów ZSP w Jasieńcu,
• rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego "Zdrowe przekąski",
• degustacja zdrowych potraw przygotowanych przez uczniów kl. III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz produktów lokalnych
• rozdanie broszur informacyjnych na temat zdrowego odżywiania uczestnikom festynu
• podsumowanie projektu

Magdalena Chmielewska
Katarzyna Barańska