.jpg)
Dlatego też kolejny raz uczniowie naszej szkoły, a konkretnie 3 klasa Technikum Żywienia wraz z opiekunkami panią Magdaleną Chmielewską i Katarzyną Kutyła, uczestniczyła w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Pałac w Małej Wsi.
Zajęcia odbywały się pod okiem znanego i cenionego szefa kuchni Pana Roberta Ziemkiewicza.
Uczniowie pracując w kilkuosobowych grupach mieli od podstaw wykonać potrawę oraz dokonać jej dekoracji i ekspedycji. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych
.jpg)
Efekt prac był zniewalający. Nasze podniebienia mogły cieszyć się smakiem między innymi: pierogów z kaczki podanych z palonym masłem i orzechami laskowymi, pieczoną doradą z cukinią podaną z puree z groszku zielonego oraz pieczonymi pomidorami i sosem Beurre blanc.
Uwieńczeniem obiadu był deser … fondat czekoladowy z lodami waniliowymi własnej roboty.
Zdjęcia co prawda nie oddadzą smaku i zapachu wspomnianych potraw, jednak sam wygląd powoduje kulinarne uniesienie!
Dziękujemy serdecznie Pałacowi w Małej Wsi, Panu Tomaszowi Barańskiemu,
.jpg)
Katarzyna Kutyła
Magdalena Chmielewska