Konkursy

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

logo konkursu Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego Autor: arch. UMWM
Tytuł/nazwa konkursu Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy kulinarne
Grupa docelowa indywidualni producenci żywności (Grupa A) oraz przedsiębiorcy (Grupa B)
Rok 2022
Edycja 15
Data zakończenia naboru w konkursie 2022-03-31
Departament Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dane kontaktowe tel.: (22) 59 79 116 lub (22) 59 79 352, e-mail: krzysztof.zaniewski@mazovia.pl lub agnieszka.kalinska@mazovia.pl

Znamy zwycięzców XV edycji Konkursu o Laur Marszałka!

Wyniki konkursu

Ogłaszamy wyniki XV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2021

W XV edycji Konkursu oceniono 115 produktów żywnościowych, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła Konkursu wyłoniła zdobywców Laura i wskazała Wyróżnionych w grupie producentów indywidualnych i grupie przedsiębiorców.

W grupie producentów indywidualnych Laury zdobyli:

  • w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich „Zdziechowianki" ze Zdziechowa w gminie Szydłowiec za Pieróg zdziechowski pieczony,
  • w kategorii wyroby cukiernicze – Stowarzyszenie Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem" w gminie Jedlińsk za Racuchy rogate,
  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach w gminie Sabnie za Polędwiczki wieprzowe wędzone parzone,
  • w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku w gminie Górzno za Galantynę rybną babci Goździkowej,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wikaliński z Domaniowa w gminie Przytyk za Sok malinowy Haneczka,
  • w kategorii produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Gąsiorowa w gminie Serock za Gąsiorowski ser edamski na suchą skórkę,
  • w kategorii miody – Gospodarstwo Pasieczne „Księżycowa Pasieka" z Wólki Dworskiej w gminie Góra Kalwaria za Miód leśny z kruszyną leśną,
  • w kategorii napoje – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi w gminie Sienno za Sok tłoczony 100% (z jabłek w konwersji ekologicznej).

Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • w kategorii wyroby cukiernicze:

– Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów za Tort miodowy,

– Ewa Sumińska z miejscowości Janów Mikołajówka w gminie Czosnów za Ciasto seromakowiec,

  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki" w Kobylnicy w gminie Maciejowice za Kobyleńskie powidła malinowe z bonusem,
  • w kategorii produkty mleczarskie – Anna Zaboklicka z Jaczewa w gminie Korytnica za Ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim "Orzeszek".

Wyróżnienia Kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim w gminie Czosnów za Mięsne smarowidło do chleba,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Marek Turkowski Kiszonki z Otuliny Kampinosu z Łomnej w gminie Czosnów za Ogórki kiszone,
  • w kategorii miody – Pasieka Pod Kogutem - Robert Stojak z Serocka za Miód wielokwiatowy Ziemi Serockiej,
  • w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych w gminie Czosnów za Wino Ratafia.

W grupie przedsiębiorców Laury zdobyli:

  • w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Roman Woźnica z Sulejówka za Chutney z pieczonej dyni,
  • w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Zakłady Mięsne Somianka w gminie Somianka za Kiełbasę dojrzewającą palcówkę,
  • w kategorii napoje – Nalewkarnia Longinus z Ciechanowa za Nalewkę wiśniową 18%,
  • w kategorii inne – Tadam! Naturalne Cukiernictwo Maksym Szostak z Warszawy za Ciasto „Praski Królik".

Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyli:

  • w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Fogiel & Fogiel Piekarnia Sp.J. z Radomia za Chleb dziadka,
  • w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Biała Tynka Joanna Dyga – Piszewska z Gąsiorowa w gminie Serock za Ementaler z Białej Tynki.

Ogłoszenie o konkursie

Konkurs zaplanowano z myślą o jak najszerszym gronie producentów żywności z terenu województwa mazowieckiego.  Zaproszenie do udziału skierowane jest nie tylko do firm komercyjnych, ale także do podmiotów i organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takich jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach. 

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

Zasady uczestnictwa i przeprowadzania konkursu zawarte są w regulaminie konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2021 przyjętym uchwałą 66/287/22 Zarządu Województwa Mazowieckiego z 18 stycznia 2022 r.

Zgłoszenia do konkursu należy składać drogą pocztową lub mailową na załączonym formularzu zgłoszenia do konkursu, w terminie do 31 marca 2022 r. na podany poniżej adres korespondencyjny:

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa
e-mail: wydzialrolnictwa@mazovia.pl

W przypadku pytań prosimy o kontakt z pracownikami Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerami telefonów: (22) 59 79 116 lub (22) 59 79 352, bądź drogą elektroniczną na adres: krzysztof.zaniewski@mazovia.pl lub agnieszka.kalinska@mazovia.pl    

Informacja dla osób ze szczególnymi potrzebami: w przypadku problemów z odczytaniem dokumentów zamieszczonych w plikach do pobrania prosimy o kontakt z ww. osobami.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony