Formularz wyszukiwania

Jesteś tutaj:

Główna treść strony

„NAJŁADNIEJ UDEKOROWANY STÓŁ - POTRAWA ŁATWA, SMACZNA I ZDROWA”

Data: 20.04.2016 r., godz. 05.17    3981
KONKURS KULINARNY W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO:„ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO” POD PATRONATEM STAROSTY GRÓJECKIEGO



„NAJŁADNIEJ UDEKOROWANY STÓŁ - POTRAWA ŁATWA, SMACZNA I ZDROWA”
KONKURS KULINARNY W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO:
„ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO” POD PATRONATEM STAROSTY GRÓJECKIEGO

Dnia 14.04.2016 r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym im. św. Franciszka z Asyżu w Nowym Mieście nad Pilicą odbył się międzywojewódzki konkurs:„Najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną i zdrową” w ramach programu: „Żyj smacznie i zdrowo”. Patronat nad konkursem objął Starosta Powiatu Grójeckiego Pan Marek Ścisłowski.

Konkurs skierowany był do uczniów ze szkół specjalnych. Głównym celem konkursu było:
• prezentacja najnowszych trendów dekoracji stołów,
• zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości, poprzez prezentację stołów,
• upowszechnianie wzorów estetycznego i dekoracyjnego nakrywania stołów,
• propagowanie zdrowego odżywiania,
• przeciwdziałanie wszelkim używkom,
• integracja zespołowa,
• zasada zdrowej rywalizacji. 

W pierwszej części nastąpiło uroczyste powitanie gości. Swoją obecnością zaszczycili nas: Pan Starosta Marek Ścisłowski, radne powiatu: Pani Anna Steczkowska- przewodnicząca komisji zdrowia i Pani Barbara Kowalska- przewodnicząca komisji promocji. Burmistrza Nowego Miasta nad Pilicą Pana Mariusza Dziubę reprezentowała Pani Edyta Staniszewska. Na konkurs przybyli także sponsorzy imprezy Dyrektor Banku Biała Rawska oddział w Nowym Mieście nad Pilicą Pan Michał Dawidowicz, członkowie zespołu ds. profilaktyki i wczesnej interwencji Specjalnego Ośrodka Szklono – Wychowawczego im. św. Franciszka z Asyżu w Nowym Mieście nad Pilicą.

Dyrektor szkoły Pani Elżbieta Fałek powitała wszystkich przybyłych gości oraz drużyny z Piaseczna, Jurek, Grójca, Rawy Mazowieckiej oraz Nowego Miasta nad Pilicą.

Lider zespołu ds. profilaktyki i wczesnej interwencji Joanna Skrzydłowska przedstawiła główne cele i założenia konkursu. W kolejnej części wyświetlono prezentację o historii konkursu, a także film z ubiegłorocznego konkurs międzywojewódzkiego „Najładniej udekorowany stół - potrawa łatwa smaczna i zdrowa”.

Po obejrzeniu prezentacji i filmu Pan Marcin Walczak przedstawił zasady konkursu i BHP. Nastąpiło zaprezentowanie się drużyn konkursowych, losowanie stolików i rozdanie emblematów imiennych dla wszystkich uczestników konkursu. Potem rozpoczęła się część właściwa - konkursowa. Drużyny rozpoczęły prace nad dekoracją stołów i przygotowaniem potraw łatwych, smacznych i zdrowych. Podczas konkursu panowała miła i przyjazna atmosfera. Wszyscy uczestnicy przestrzegali zasad i reguł obowiązujących podczas konkursu. 

• Zespół z Jurek przygotował koreczki i łódeczki z cykorii. Wystrój stołu „Letni podwieczorek”.
• Zespół z Grójca przygotował sałatkę wiosenną. Wystrój stołu o tematyce „Wiosenny obiad”.
• Zespół z Rawy Mazowieckiej przygotował sałatkę z piersi kurczaka. Wystrój stołu „Przyjęcie chrztu świętego”.
• Zespół z Piaseczna przygotował sałatkę gryczane szaleństwo. Wystrój stołu: „Przyjęcie pierwszej komunii św.”
• Zespół z Nowego Miasta nad Pilicą przygotował sałatkę egzotyczną. Wystrój stołu o tematyce: „Przyjęcie urodzinowe”

Jury w składzie: Pan Starosta Marek Ścisłowski, Pani Anna Steczkowska oraz Pani Dyrektor Elżbieta Fałek wyłoniło zwycięzców - pierwsze miejsce, zajęła drużyna z Jurek, drugie miejsce zajęła drużyna z Nowego Miasta nad Pilicą, trzecie miejsce zespół z Rawy Mazowieckiej. Przyznano również wyróżnienia dla drużyn z Piaseczna i Grójca. Zwycięzców pierwszych 3 miejsc nagrodzono dyplomami oraz zestawami sztućców na 12 osób, natomiast drużyny wyróżnione otrzymały zestawy sztućców na 6 osób oraz dyplomy. Każdy z uczestników otrzymał indywidualne nagrody rzeczowe ufundowane przez Starostę Powiatu Grójeckiego oraz Dyrektora Banku Biała Rawska oddział w Nowym Mieście nad Pilicą. 

Po ogłoszeniu wyników konkursu nastąpiła degustacja potraw przygotowanych przez uczniów Specjalnego Ośrodka Szklono – Wychowawczego w Nowym Mieście nad Pilicą oraz pizzy wegetariańskiej ufundowanej przez właściciela Restauracji „Gastrofaza” w Nowym Mieście nad Pilicą Pana Michała Dębowskiego.

Podczas poczęstunku uczniowie mogli wymienić się swoimi doświadczeniami kulinarnymi. Było to wyjątkowe doświadczenie dla wszystkich uczestników.

Na zakończenie wszystkim uczniom wręczone ulotki promujące zdrowy styl życia bez używek i agresji. Hasło, które towarzyszyło temu przedsięwzięciu i jest promowane przez Gminą Komisję ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych brzmi: „Zamiast alkoholu i papierosowego dymka owocowo - warzywna witaminka !”

Pragniemy podziękować sponsorom naszego konkursu, bez których nie doszłoby do tak ciekawego i innowacyjnego przedsięwzięcia. Dziękujemy Panu Markowi Ścisłowskiemu – Staroście Powiatu Grójeckiego, Panu Mariuszowi Dziubie - Burmistrzowi Miasta i Gminy, panu Michałowi Dawidowiczowi – Dyrektorowi Banku Spółdzielczego Biała Rawska oddział w Nowym Mieście nad Pilicą, Panu Michałowi Dębowskiemu właścicielowi restauracji „Gastrofaza”, a także wszystkim członkom zespołu ds. profilaktyki, który działa na terenie naszej szkoły. Do zobaczenia za rok.


Przygotowali :
Joanna Skrzydłowska
Marcin Walczak